Atlétika
Nagy Marcell

MTK legendárium | 276. rész

Publikálva: 2023.06.05 Frissítve: 2023.06.02 MTK Budapest

Szekrényessy Kálmán élete. „A női úszósport megalapítója.” 57. rész.

A hőskorát élő magyar úszósportnak nagy szüksége volt népszerűsítő propagandára, ilyennek számított Szekrényessy valamennyi úszása. Mint láttuk, egyéni bravúrszásaiból nőtt ki az első nemzetközi magyar úszóverseny 1881-ben. Éppen így Szekrényessynek a hölgyek között kifejtett propagandájának köszönhetően –ugyancsak 1881-ben – került megrendezésre Szegeden, az első női verseny, ily módon ő tekinthető a magyar női úszósport megteremtőjének is, mely törekvésről az osztrák sajtó is beszámolt „Ein Damen-Wettschwimmen” („Női úszóverseny” címen.)

Szekrényessy az elkövetkező esztendőkben főként a Balatonon propagálta az úszást, versenyeknek, illetve egyéni bravúroknak adva lehetőséget (1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887, 1890.), melyek némelyikéről még a külföldi hírlapok is közöltek tudósítást: „Augusztus 1-jén Szekrényessy Kálmán híres magyar sportoló átúszta a Balatont, melyről a magyar újságok sok hírt adtak.

A főváros úszósportja azonban még jó ideig nem talált magára. Ha Szekrényessy, vagy a MAC nem szervezett úszóeseményt, a közöny uralkodott el e fiatal sportág házatáján, mint, ahogy ezt egy 1883-as helyzetjelentés meg is állapította: „Az úszósport az idén határozottan hanyatlik, az úszómesterek egyre panaszkodnak, hogy a fiatalságból kivész a férfias szellem, a vállalkozó kedv.

Szekrényessy balatoni munkásságával párhuzamosan hamar felismerte a fővárosi úszóélet fejlesztésének jelentőségét, és ezen belül az utánpótlás-nevelés szükségességét. Az MTK-alapító kiváló pedagógiai érzékkel vonta el a fiatalokat a haszontalan tevékenységek területeiről, a sport által célt és értelmet teremtve számukra: „A fiatalságot el kell vonni a gőzös dohányfüsttel telített kávéházakban való túl hosszú időzéstől, a játékasztalok mellől, a korcsmázástól, minderre pedig mi sem alkalmasabb, mint a nemes sport azon ágai, melyeknek ápolása nem költséges.

Egyletalapítási és szakirodalmi munkálkodásával egyidőben nagy energiákkal szervezte meg az ifjúság szakoktatását: „Ismét Szekrényessy az, aki összegyűjtötte az ifjúságot, megmagyarázta nekik az úszást elméletileg, bemutatta azt gyakorlatilag, foglalkozott az ifjúsággal és a Császárfürdőben versenyeket rendezett részükre. Így vonult úszósportunk életébe a Császárfürdő sok vihart és küzdelmet látott úszómedencéjével.

Edzői tevékenysége 1883-ban, szakírói munkálkodásával egyidőben vette kezdetét. Első pillanattól fogva nagy hangsúlyt helyezett a fővárosi sportélet fejlesztésére. Ennek érdekében rendszeresen szervezett dunai úszóversenyeket az ifjúság számára, mint tette ezt az 1885-ös évadban, mikor már tanítványi körét is bevonta a sportrendezvény lebonyolításába.

Ebben az esztendőben fő támogatóul barátját, Nyáry Simon grófot (1834-1886) kérte fel, melynek fejében őt Szekrényessy a szervezőbizottság tiszteletbeli elnökéül jelölte: „Az összes költségeket a rendezőbizottság elnöke, gróf Nyáry Simon viselte.

Szekrényessy hírlapírói befolyását latba vetve tehát igyekezett minél nagyobb érdeklődést kelteni ezen újabb fővárosi verseny iránt.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!